Automobilka PSA sa zameriava na racionálne hospodárenie s energiami

12.09.2013 Trnava

Trnava 12. septembra (TASR) - Automobilka PSA Peugeot Citroën Slovakia získala certifikát na manažérsky systém hospodárenia s energiami podľa medzinárodnej normy ISO 50001: 2011. Jej cieľom je umožniť sledovanie prístupu k dosiahnutiu trvalého zlepšovania energetickej účinnosti a efektívnosti, využívania energie a spotreby. Norma zároveň špecifikuje požiadavky na hospodárenie s energiami vrátane postupov pri obstarávaní zariadení a systémov. TASR o tom dnes informoval hovorca automobilky Peter Švec.

Týždeň trvajúci audit, ktorý realizovala audítorska spoločnosť SGS, bol podľa jeho vyjadrenia zameraný na preverenie dodržiavania všetkých požiadaviek spomínanej normy, previazanosť energetickej politiky závodu s dlhodobými a krátkodobými cieľmi a s programami na zníženie spotreby energií. Takisto sa zameral na školenie pracovníkov v oblasti hospodárenia s energiami. "Audítori pozitívne ohodnotili naše zlepšujúce sa výsledky v šetrení s energiami, ktoré sa od roku 2007 zlepšili až o 40 %, ako aj angažovanie zamestnancov do neustáleho zlepšovania v oblasti energetickej náročnosti zariadení," uviedol Švec.

Pre trnavský závod je certifikácia manažérskeho systému hospodárenia s energiami ďalším príspevkom k napĺňaniu stratégie trvalo udržateľného rozvoja koncernu PSA Peugeot Citroën, ktorá odráža zodpovedný prístup k ochrane životného prostredia a neustálym zlepšovaním vedie k minimalizácii negatívnych dosahov výroby automobilov na životné prostredie. Dohľadové audity manažérskeho systému hospodárenia s energiami sa realizujú v ročných intervaloch a recertifikačný audit je naplánovaný na rok 2016.

V skupine PSA Peugeot Citroën okrem závodu v Trnave prešli týmto auditom aj dve francúzske automobilky v Mulhouse a v Sochaux.

Automobilka v Trnave je technologicky jednou z najnovších v rámci skupiny PSA Peugeot Citroën. Strategickú investíciu na Slovensku oznámil francúzsky koncern v januári 2003. Aktuálne vyrába modely Peugeot 208 a Citroën C3 Picasso. V rámci príspevku k trvalo udržateľného rozvoja od júna 2012 zredukovala objem odpadu na skládku na nulu.
 

Vyberte región